Style of the State

publication, 198 pages, Dutch/English

The Style of the State gives an overview of the visual identity of the Dutch government throughout the years in relation to developments within the Dutch society, the designers and commissioners. The book is a tribute to the different visual identities that were replaced by the new government-wide visual identity.

 

Summary in Dutch:

Na de Tweede Wereldoorlog wordt de Nederlandse Rijksoverheid opgedeeld in ministeries. Op het briefpapier van al deze afzonderlijke departementen prijken varianten van het rijkswapen. Vanaf de jaren zeventig willen de ministeries zich echter van elkaar onderscheiden. Vroeg of laat kiezen ze allemaal voor een eigen visuele identiteit. In 2007 besluit het kabinet Balkenende IV een einde te maken aan de gefragmenteerde presentatie die daardoor is ontstaan. Er komt één huisstijl voor de hele Rijksoverheid. Het aloude rijkswapen maakt een glorieuze rentree in het ontwerp van het nieuwe logo.

De stijl van het Rijk geeft een beeld van de visuele communicatie van de Rijksoverheid door de jaren heen, gerelateerd aan ontwikkelingen in de Nederlandse samenleving en in de wereld van het grafisch ontwerp. Het boek is een eerbetoon aan de huisstijlen waar afscheid van is genomen, met uniek, nooit eerder gepubliceerd beeldmateriaal. Ook vertelt het, in woord en beeld, het verhaal over de totstandkoming van de nieuwe rijksbrede huisstijl.

Voor vormgevers, kunsthistorici, communicatiedeskundigen en voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis en politiek, biedt De stijl van het Rijk een boeiende blik achter de schermen.

De publicatie werd gepresenteerd op het gelijknamige symposium op 4 juni 2010.

 

In collaboration with: Foundation Design Den Haag, Fiona Atighi (1 Logo), Hestia Bavelaar and Martien Versteegh

Graphic Design: Judith Boon, ontwerpwerk

The publication was presented at the Symposium ‘De stijl van het Rijk’ at June 4th.

53_destijlvanhetrijk3dcovernl 53_the-style-of-the-state22 53_the-style-of-the-state42 53_the-style-of-the-state136 53_the-style-of-the-state150 53_the-style-of-the-state158 53_vanaartsen1